Låna pengar utan säkerhet, Blancolånets Råd & Rön


Det första vi ska titta lite närmare på är vad det egentligen innebär att låna pengar utan säkerhet. Vad är exempelvis skillnaden genemot att man låna pengar med säkerhet och hur påverkar detta kraven och villkoren för dig som lånetagare.

Definition av lån utan säkerhet
Vi börjar med själva definitionen. Att låna pengar utan säkerhet är nämligen vad det låter som. Ett lån där kreditföretag inte kräver något säkerhet för att bevilja en kredit eller låna ut en viss summa pengar. En säkerhet kan vara i princip vad som helst av betydande ekonomiskt värde, såsom en bil, en båt eller en bostad. Här tangerar vi sålunda vad motsatsen, att låna pengar med säkerhet, innebär. I dessa fall har banken alltid rätt att kapitalisera låneobjektet om lånetagaren underlåter att betala tillbaks sin skuld enligt låneavtalet.

Rent konkret innebär detta att banken kan ta bilen i besittning om du inte sköter återbetalningen av billånet enligt avtal. Och precis samma gäller vid bolånet och lånet till sommarstugen.

Du behöver inte tala om vad lånet ska användas till!
Ett lån utan säkerhet kräver däremot inget objekt av ekonomiskt värde i pant. I detta fall så kräver inte ens banken att man som låntagare berättar vad man ska använda lånet till. Det är upp till var och en att bestämma. Det är också på detta sätt som de flesta privatlån marknadsförs. Att man kan låna pengar till förmånlig ränta, och använda pengarna till precis vad man vill.

Blancolån är dyrare
Vad som kan betecknas som ”förmånlig” ränta är dock ett relativt begrepp och beror på vad man jämför med. Det naturliga är att privatlån i form av blancolån (synonymt med att låna pengar utan säkerhet) alltid kommer erbjudas till högre ränta, än lån med säkerhet. Helt enkelt av den enkla anledning att dessa lån medför en större risk för bankerna. Det finns ju ingenting att ”ta i besittning” om lånet inte betalas tillbaka. En risk som måste kompenseras med högre effektiv ränta. En logik som förövrigt gäller för alla typer av lån och försäkringar.

Vilka summor kan man låna?
Det vanliga är blancolån någonstans mellan 10 000 kr och upp till 350 000 kr. Men eftersom även mikrolån, mer känt som SMS-lån, också är en typ av lån utan säkerhet, så bör även mindre summor ingå i denna kategori; faktiskt ner till bara ett par hundralappar.

Vem får låna?
Som vi nämnt i diskussionen om lån med betalningsanmärkning, så kan vem som helst med svensk medborgarskap, fast inkomst och myndig ålder, ta ett blancolån. Och liksom lån i övrigt tillkommer högre lånekrav, men större summor. Det är exempelvis inte längre så svårt att ta ett Sms-lån med betalningsanmärkning, eftersom det rör sig om förhållandevis små summor. Behöver du däremot ta ett större blancolån, låt säg på ett par hundra tusen, så är kraven större. Då måste du ha en fast inkomst på flera hundratusen om året, inga anmärkningar, och en fast inkomst. Men det finns även undantag från denna regel, och som konsument idag kan man använda nätet för att jämföra och hitta rätt bland lånegivarna.

2 rekommenderade kreditgivare vid privatlån utan säkerhet

Freedom Finance har förmånliga privatlån

Det hörs på namnet att Freedomfinance.se är ett kreditföretag med ett vidsynt perspektiv på att låna ut pengar. En syn som inte minst avspeglar sig vad gäller låneförfarandet vid blancolån. Här kan du ta privatlån om fler olika summor, men också samla dyra lån utan säkerhet på ett och samma ställe. Läs mer om Freedom Finance

Bluestep Blancolån

Bluestep.se är defintivt en av marknadens viktigaste aktörer när det gäller lån utan säkerhet och här kan du även få privatlån beviljade om du har en betalningsanmärkning. Har du en solid ekonomi i övrigt och uppfyller kreditkraven enligt Bluesteps specifikation, så har du chans att låna pengar ändå. Läs mer om Bluestep

Powered by WordPress. Designed by WooThemes